Amb John Paul Lederach

JA, JP Lederach i AB

El més important d’aquest post és la foto, però si voleu llegir un text…Va ser una sort poder passar uns dies de desembre en la companyia del John P. Lederach. Entre les coses agradables que la visita va propiciar en vull destacar aquesta esplèndida fotografia que va fer la Roser Cardona, membre de l’equip professional de la Fundació per la Pau. El John, al mig, està a punt de començar la seva xerrada sobre transformació de conflictes, concepte que aprofundeix i amplia els conceptes ja clàssics de prevenció i de resolució de conflictes. La sala, gràcies Comunicació Blanquerna!, amb un aforament de dues-centes persones és plena a vessar ( no és fàcil reunir aquest nombre de persones en una conferència ). El Jordi Armadans acaba de presentar la guia(1) de recursos per la pau i jo em disposo a fer la introducció del conferenciant; tasca fàcil i agraïda. Constructor de pau, acadèmic de gran nivell amb  presència constant sobre el terreny. Llibres i publicacions presents en els currículums internacionals. I tot fonamentat en un compromís i una coherència personals arrelats en una profunda espiritualitat il·luminadora. D’entre els seus llibres m’agraden especialment el que exposa un concepte tan sorprenent com és la imaginació moral (2), i també, està clar!, el llibre (3) sobre la noviolència a l’estat espanyol que va escriure quan vivia a Barcelona. Entén el català i parla bé el castellà, amb un ostensible accent centreamericà. De les converses d’aquests dies se’n derivarà probablement la reedició (ICIP?) del llibre citat sobre el pacifisme a l’estat espanyol així com la donació per part del John Paul de les cintes que recullen les entrevistes ( Gonzalo Arias, Pepe Beúnza, Lluís M. Xirinachs,…) en les que es basa l’obra. Però tornem a la foto i fixeu-vos com n’és d’ordenada. Evidentment el professor Lederach ocupa el centre i està perfectament enfocat mentre contempla la guia que el Jordi Armadans acaba de presentar ( encara té el micro obert). Crec que la lectura de la foto és clara: el John n’és el protagonista principal i el Jordi el segon. Un ocupa el centre, l’altre té la paraula. El tercer personatge,mut i allunyat, comença a estar desenfocat. La foto recull també un rigorós ordre d’edat, de pes (físic) i de convencionalisme en el vestir. Però el que més em captiva de la imatge és el dinamisme que suggereix: d’aquí a uns anys el tercer personatge haurà desaparegut o no estarà per fotos, el J.P. Lederach, en aquell moment professor emèrit, ocuparà el lloc lliure mentre que el Jordi ocuparà una posició principal. Això és fàcil de preveure, però…qui ocuparà el lloc que el Jordi haurà deixat?

(1)                           http://www.fundacioperlapau.org/publicacions/guia.pdf

(2) La imaginación moral. El arte y el alma de la construcción de la paz. 2007, Bakeaz. Colección Red Guernika

(3) Els anomenats pacifistes.La noviolència a l’estat espanyol. Ed. La Magrana. Barcelona 1983

6 Respostes per a “Amb John Paul Lederach”

 1. La vida dóna moltes voltes i vés a saber si el que està a la dreta no tornarà a l’esquerra…
  A mi també m’agradaria veure la reedició del llibre que comentes i em sembla que la col.lecció de clàssics de la noviolència és la més adient de les que podrien haver.
  D’altra banda, els de FpP sou humils, però donada la qualitat de les publicacions que feu… no heu pensat que potser les 200 persones venien en realitat a veure la guia que presentàveu?
  Apa, entre JA i AB no sé si no hauríeu de brindar per un bon any 2011 amb un JB amb cola!

  • alfonsbanda Says:

   Puc estar d’acord amb gairebé tot el que dius corregint però el disbarat de la cola; m’agrada sol, amb gel o amb aigua segons el moment del dia i les circumstàncies. Bon Any Xavier!

 2. Magnífica anàlisi de la foto. Un plaer llegir-la, Alfons.

  Però als que ens agrada on és el Jordi actualment, ens sembla una pregunta molt inquietant, aquesta que fas… 😉

  Llei de vida, però, és clar.

 3. Òndia Alfons!! Per una part m’ha agradat molt, per l’altra m’has fet riure de valent i, encara més, per una altra part m’ha preocupat!!

  Quantes emocions juntes!!

  Abraçada!

 4. També s’aprecia un rigorós ordre en la quantitat de pel a la cara i en el color del cabell. Pel color del cabell es podria dir que en Jordi ja està pràcticament al cente de la foto, però pel que fa al pel a la cara…noi, no et sé imaginar amb bigoti. Pensa-t’ho dos cops abans de fer el pas.

  • alfonsbanda Says:

   Bona! Una prolongació encertada. Pel que sé el Jordi encara no s’ha deixat bigoti. Tot arribarà.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: